Az idei Füleki Várjátékok különleges fókusza a gasztronómia varázslatos világára irányult. | ma7.sk

Tűzön sült vaddisznócombot meggymártással, bárányhúsos pirogot, mazsolás kenyérfánkot és lokumot is kóstolhattak az érdeklődők az idei Füleki Várjátékokon. A kora délutántól estig tartó történelmi rendezvény középpontjában a 13. és 17. század közötti időszak állt, ehhez kapcsolódtak az előadások, a bemutatók és a kézműves foglalkozások is, amelyek betekintést nyújtottak a katonaság és a hétköznapi emberek mindennapjaiba.

Az ízletes aromák vonzották a látogatókat a füleki vár bástyáihoz. A tűz körül sercegve sült a vaddisznócomb, miközben a húsos pirog illata terjengett a levegőben. A Defensores történelmi csoport sátrában édes lokumok és mazsolás kenyérfánk várta a kóstolásra éhes vendégeket. Kasza Patrik, a Defensores csoport vezetője, elmesélte, hogy hajdanán a tehetős emberek szívesen ízesítették ételeiket különféle mártásokkal. Most a meggymártást választották, hiszen éppen ennek van a legjobb időszaka.

"Az avar kori kardtól kezdve a római kegyelemtörőn keresztül a honfoglalás kori szablyán át, az S-keresztvasas másfél kezes középkori szablyán keresztül, ami megint csak egy ritkaság. sokféle fegyvert hoztunk magunkkal. Van kétkezes kardunk is, amivel ugye a filmekben a lovaggá ütést is szokták végezni, illetve végvári szablyánk van, ami azoknak a vitézeknek volt a fegyvere, akiket mi megjelenítünk" - avatott be Fonyódi Bence, a Történelmi Hadiakadémia Alapítvány és a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület tagja Veresegyházáról.

A következő sátorban izgalmas kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, akik felfedezhették a régi mesterségek titkait. A vár területén található ősi kerámiaégető kemencében feltüzelték a lángokat, ahol tíz órán át figyelhették, ahogy a fekete kerámia formái életre kelnek. Holík Amália, a neves kerámia művész, részletesen mesélt az égetés folyamatáról, így a gyerekek nemcsak a kézművesség szépségét, hanem annak fortélyait is megtanulhatták.

Az égetés végén 850 fok körül bezárjuk a kemencét, a kéményt és az ajtót is, és hermetikusan lezárjuk az egész kemencét. Mivel levegő nem jut a kemencébe, ezért nagy mennyiségű füst képződik, ami nem tudja elhagyni a kemence belsejét, ezáltal beépül a kerámia pórusaiba, így jön létre a fekete kerámia" - magyarázta a kerámia művész.

Mindeközben zajlottak a kulturális programok, amelyek nemcsak a környék történetéhez kapcsolódó információkat közvetítettek, de minden korosztály számára jó szórakozást is kínáltak.

A kicsiknek szánt programok, színházi előadások és egyéb foglalkozások szórakoztatják, de ugyanakkor oktatják is a gyermekeket. Az idei rendezvényen hangsúlyos szerepet kapott a korabeli gasztronómia is, hiszen az elkészített ételeket meg is kóstolhatják az érdeklődők, illetve bemutatásra kerülnek az egyes alapanyagok és az étkek elkészítési módja" - nyilatkozta Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója.

A nap során a látogatók felfedezhették a Füleki Vármúzeum állandó és időszakos kiállításait, melyek gazdag betekintést nyújtanak a helyi történelembe és kultúrába. E rendezvény megvalósulását a Szlovák Művészeti Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatta, hozzájárulva ezzel a kulturális örökség megőrzéséhez és népszerűsítéséhez.

Related posts