Felmelegedés – ki marad talpon a változás viharában?

A globális élelmezésbiztonságot súlyosan érintheti a termények sokféleségének csökkenése. Egy új kutatás szerint, amely a sciencedaily.com-on jelent meg, ez a probléma különösen érvényesül, ha a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-nál magasabbra emelkedik. A klímaváltozás már most is jelentős hatással van mindennapjainkra: világszerte tapasztalhatók szélsőséges időjárási jelenségek, mint például viharok, áradások, erdőtüzek és aszályok. Ha a hőmérséklet tovább emelkedik, a globális élelmiszer-termelés akár egyharmada is komoly kockázatokkal nézhet szembe.

A Nature Food című szaklapban közzétett legújabb kutatás részletesebb betekintést ad abba, hogyan és hol érinti a globális felmelegedés a Föld különböző régióit, valamint milyen hatással lesz ez élelmiszer-termelési rendszereinkre.

Az Aalto Egyetem tudósai alaposan tanulmányozták, miként hatnak a jövőbeli hőmérséklet-, csapadék- és aszályos időszakok változásai 30 különféle alapvető élelmiszernövény termesztésére. A kutatás célja, hogy feltérképezze, hogyan alakulhatnak a termesztési körülmények a közeljövőben, segítve ezzel a mezőgazdasági alkalmazkodást és fenntarthatóságot.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a rövidebb szélességi körökön elhelyezkedő területek jelentősen kedvezőtlenebb gazdálkodási feltételekkel néznek szembe, mint azok a régiók, amelyek hosszabb szélességi körökön helyezkednek el.

A felmelegedés mértékétől függően a rövidebb szélességi körök területein a növénytermesztés akár fele is veszélybe kerülhet, mivel az éghajlati viszonyok alkalmatlanná válnak a termelésre. Párhuzamosan ezzel a régiókban a termények sokfélesége is nagymértékben csökkenne.

"A sokféleség csökkenése azt jelenti, hogy a termeszthető élelmiszernövények köre bizonyos területeken jelentősen csökkenhet. Ez gátat szabna az élelmezésbiztonságnak, és megnehezítené a megfelelő kalória- és fehérjebevitelt is"- olvasható Sara Heikonen, a tanulmány vezető szerzőjének gondolata.

A globális felmelegedés drámai mértékben csökkenteni fogja az olyan alapvető növényfajták, mint a rizs, kukorica, búza, burgonya és szója termőterületét. Ezek a növények a világ népességének élelmiszer- és energiaellátásának több mint kétharmadát biztosítják, így a változások komoly következményekkel járhatnak az élelmiszerbiztonságra és a gazdaságra.

,,Az olyan trópusi gyökérnövények (mint például a jamgyökér), amelyek az alacsony jövedelmű országokban kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából, valamint a gabonafélék és a hüvelyesek különösen veszélyeztetettek. A leginkább érintett régióban, a szubszaharai Afrikában a jelenlegi termelés közel háromnegyede kerül veszélybe, ha a globális felmelegedés meghaladja a 3 °C-ot" - vallja Heikonen.

Related posts