Ínycsiklandó falatok és különleges ízek vártak a látogatókra a Szlovák Tájház pünkösdi forgatagában, ahol a hagyomány és a gasztronómia találkozott egy varázslatos ünnepen.

Pünkösdhétfőn a Szlovák Tájház gasztronómiai varázslattal kényeztette vendégeit. Az ínycsiklandó haluska, a szaftos birkapörkölt, a ropogós csöröge és a puha tarkedli mind-mind csalogatóan várta az érkezőket. Azok számára, akik valami különlegességre vágytak, a Csabai Finom Falatok elnevezésű különlegesség nyújtott felejthetetlen ízélményt, igazi gasztronómiai örömünnepet teremtve.
Kiszely András, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke beszámolt róla, hogy két évvel ezelőtt indították el a gasztronómiai és kulturális rendezvénysorozatot. Az elhatározás mögött az a megfigyelés állt, hogy pünkösdhétfőn a városban hiányoznak a színvonalas programok. Ennek következtében döntöttek úgy, hogy egy olyan eseményt szerveznek, ahol a csabai közösség tagjai találkozhatnak, miközben ínycsiklandó ételek társaságában tölthetik el az időt.
- A fő hangsúly természetesen a csabai szlovák gasztronómián van. Aki 10 és 15 óra között meglátogat minket, nyolc különböző népszerű csabai ételt kóstolhat meg, a haluskától a töltött káposztán át a birkapörköltig. De itt van a heróka, a tarkedli vagy a tót-dog is, amely ma már méltán népszerű a csabaiak körében - ismertette Kiszely András.
Kiemelte, a szlovák gasztronómiát egyfajta kettősség jellemzi, hiszen az északi vármegyékből érkező szlovákok magukkal hozták az évszázados hagyományokat, amelyek keveredtek, egybeolvadtak az alföldi ízekkel. Ezért van az, hogy Békéscsabán nincs sztrapacska, hanem haluska, a brindza pedig erősebb ízeket hordoz magában, mint az északi különlegesség.
Az éhes és kíváncsi vendégeket a tájház udvarán felállított sátrak várták, na meg a bennük készülő ízletes ételek. A hagyományos ízek kedvelői mellett az újdonságra éhezők is megtalálták számításukat. Tuska János sátrában például a Csabai Finom Falatok nevet viselő különlegesség hívogatta őket. Mint mondta, a sátor alatt a kolozsvári szalonna, csirkemell, vöröshagyma, paprika, és paradicsom alkotta együttest sült burgonyával házasították, így egy egészen könnyű étel várta a kóstolókat.
A szlovák gasztronómia valóban gazdag és sokszínű. Tuska János szerint a múltban a szlovák emberek keményen dolgoztak, ami miatt jelentős mennyiségű kalóriát kellett elfogyasztaniuk a napi teendőik elvégzéséhez. Napjainkban azonban a munkamódszerek megváltoztak, így a szükséges kalóriák száma is csökkent. János kiemelte, hogy a szlovákok híresek vendégszeretetükről, és bőséges, ízletes ételekkel fogadják látogatóikat, akár a szomszédos településekről, akár távoli országokból érkezzenek.
A pünkösdi forgatag vendégei alaposan tele is tölthették hasukat a szlovák gasztronómia remekeivel, amelyeket pénzük beváltásával koronával tudtak kifizetni az árusoknál. A jóllakott vendégsereg azonban nemcsak étellel telve hagyhatta el a Szlovák Tájházat, hiszen kulturális program is várta a közönséget.