Az időtlen ízek varázsa az asztalon - a páskavacsora különleges élménye.

Az ünnepi alkalmak fontos jelképe a gondosan elkészített, finom ételekkel terített asztal.
Hogyan készültek a bibliai időkben a páskavacsorára? Mit szimbolizálnak az ételek, amelyeket Jézus és tanítványai is fogyasztottak az utolsó vacsorán? Fráter Erzsébet biológussal, a Nemzeti Botanikus Kert megbízott vezetőjével, a Biblia ételei című könyv szerzőjével beszélgetett Ivády Zsuzsa, a Reformatus.hu szerzője.
A páskavacsora az emberi kultúra egyik legrégibb ünnepi étkezési szokása, amely több mint háromezer éves hagyományokra épül.
Az ünnepi készülődés, így a páskavacsora is, Jézus idejében a Szentföldön az emberek szívében különleges helyet foglalt el. Ebben az időszakban nem csupán az étkezés mennyisége volt a lényeg, hanem a közös asztalnál való részvétel, amely lehetőséget adott arra, hogy mindenki számára jusson a húsból, amit a nehezebb sorsú családok akár hetekig nélkülöztek. A páskavacsora így nem csupán étkezés volt, hanem a közösség összetartozásának, a megosztás örömének és a reménynek a szimbóluma is.
Fráter Erzsébet hangsúlyozta, hogy az ünnepi alkalomra az emberek összefogtak, közösen hajtották végre a bárány levágását, és ezt követően örömmel osztották meg egymással az ételt.
A kenyér és a különféle kiegészítők, valamint a keserű, édes és sós ízek mind fontos szerepet játszanak ebben a vacsorában, hiszen nem csupán táplálóak, hanem mélyebb jelentéssel is bírnak. (...)
A kovásztalan kenyér (héberül mácá, magyarul macesz vagy pászka) a hazai üzletekben is kapható, vékony, ropogós lepénykenyér. Ezt nem késsel vágják, hanem megtörik és úgy osztják szét. Az utolsó vacsorán Jézus is megtörte a kovásztalan kenyeret, erre emlékezünk az úrvacsorán. (...)
A szentföldi ételek, különösen a péksütemények elkészítése, mélyen gyökerezik az egyiptomi konyha hagyományaiban, amely jelentős hatást gyakorolt a helyi ízek és technikák fejlődésére.
Ezek az édes finomságok az ókori világban is népszerűek voltak. A datolya és a füge pedig itthon is népszerű és könnyen hozzáférhető, így ha ezeket a gyümölcsöket választjuk egy desszerthez, valamelyest fel tudjuk idézni egy szentföldi húsvéti vacsora hangulatát - mondta Fráter Erzsébet.