Debrecenben egy innovatív, egészségmegőrző húsipari terméket alkottak meg.

A húskészítmények kidolgozására 526,7 millió forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése elnevezésű pályázati keretprogramjában. A teljes kutatás és termékfejlesztés költségvetése 765,7 millió forint volt - ismertették a projektzáró konferencián pénteken az egyetem agrárközpontjában.
Stündl László, a Debreceni Egyetem mezőgazdasági, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja hangsúlyozta, hogy sikerült olyan húsipari termékeket kifejleszteni, amelyek egyedi bioaktív hatóanyagokkal, például esszenciális nyomelemekkel, antioxidánsokkal és prebiotikumokkal vannak gazdagítva. Ezek a termékek nemcsak a fogyasztók egészségét szolgálják, hanem hozzájárulnak a hazai húsipar innovációs képességeinek növeléséhez is.
A termékfejlesztés mellett az innovációs tevékenységek célja olyan új eljárások és megbízható, érzékeny vizsgálati módszerek kidolgozása volt, amelyek lehetővé teszik az innovatív húsipari termékek egyedi összetételének standardizálását. Ezen módszerek révén biztosítható a minőség és a feldolgozási folyamatok folyamatos monitorozása valós idejű, roncsolásmentes vizsgálatok alkalmazásával.
A dékán véleménye szerint a kifejlesztett termékek egy új dimenziót nyitnak meg, mivel...
A kutatás-fejlesztési munka sikeresen igazolta, hogy az alkalmazott bioaktív hatóanyagok funkcionális adalékokként való alkalmazása nemcsak biztonságos, hatékony és fiziológiai szempontból releváns, de piacképes is - magyarázta Stündl László.
A legújabb funkcionális termékváltozataink kifejezetten életkor-specifikus igényeket szolgálnak ki, így a kisgyermekektől kezdve az idősebb generációig mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb, egészséges fiziológiai hatásokkal bíró húskészítményt a kínálatunkban. Bene Krisztián, a Gulyás és Társa Kft. képviselője, amely évente 10 500 sertést vág és dolgoz fel, a projektzáró eseményen bejelentette, hogy az újonnan kifejlesztett termékek várhatóan az év végén, vagy legkésőbb a következő év elején fognak megjelenni a boltok polcain.