Rejtett problémák és súlyos szabálysértések – ez a Nébih összegzése.

A nyári hónapokban a hatóságok fokozott figyelmet szentelnek az élelmiszerlánc védelmére és az állatjólét biztosítására. A Nébih által irányított országos ellenőrzési program első fázisa most zárult le, és az eredmények vegyes benyomást keltenek.
Bár a legtöbb helyszínen zökkenőmentesnek bizonyult a működés, nem mentes a komoly hiányosságoktól sem – ilyen például a lejárt szavatosságú húsáru és a bejelentés nélküli tevékenységek. A hatóságok augusztus végéig továbbra is végeznek ellenőrzéseket.
A Nébih irányításával július 15-től kezdődően országosan több mint 160 ellenőrzést végeztek. A vizsgálatok fókuszában lovastáborok, fröccsteraszok, húsfeldolgozó üzemek, szikvíz- és ásványvíz-palackozók, valamint a termelői piacokon árusító kereskedők álltak. E tevékenységek célja az élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi szabályok betartásának szigorú ellenőrzése volt.
Összesen 32 különböző üzemben vizsgálták a grillezéshez kapcsolódó termékek, mint például a grillkolbászok és pácolt húsok, előállítási folyamatait. A legtöbb vállalkozás sikeresen megfelelt a vonatkozó előírásoknak, viszont akadt egy eset, ahol engedély nélküli termelést észleltek. Továbbá, egy másik helyszínen 1,3 tonna lejárt, jelöletlen hús került kivonásra a forgalomból.
Egy friss ellenőrzés során 25 lovas szolgáltatónál vizsgálták meg az állattartás körülményeit. Az eredmények alapján öt helyszínen hatósági eljárás indult, melyet többek között jelöletlen lovak, hiányzó lóútlevelek és elmaradt szűrővizsgálatok okoztak. Ezek a nem kielégítő körülmények komoly aggályokat vetnek fel az állatok jólétével és biztonságával kapcsolatban.
Harminc termelői piac árusait vizsgálták meg, és a tapasztalatok alapján a higiéniai körülmények jónak bizonyultak. Az árusok többsége a szükséges engedélyekkel is rendelkezett. Ugyanakkor akadt néhány őstermelő, aki bejelentés nélkül árusított, ami miatt sürgősen pótolniuk kellett a hiányosságokat.
51 palackozóüzemet vizsgáltak meg. A legtöbb esetben rendben találták a HACCP-rendszert, takarítást és vízvizsgálatokat. Ugyanakkor előfordultak dokumentációs és jelölési hiányosságok, ezek miatt jelenleg is zajlik néhány eljárás.
33 vendéglátóhely borfelhasználását alaposan megvizsgálták. Minden helyszínen zökkenőmentes volt a nyomon követhetőség, a borok forgalomba hozatali azonosítóval rendelkeztek, és tárolásuk hűvös környezetben zajlott. Emellett a kézmosási lehetőségek és a fertőtlenítőszerek is mindenütt rendelkezésre álltak.
Az ellenőrzések augusztus 30-ig továbbra is zajlanak. Az eddigi tapasztalatok összességében pozitívak, ám néhány területen még lehetőség van a fejlődésre. A hatóságok folyamatos célja, hogy biztosítsák a biztonságos élelmiszerláncot és erősítsék az állatvédelmet a nyári hónapok során.