A Ribollita, ez a toszkán zöldségleves, egy igazi kulináris kincs, amely a régió gazdag ízvilágát tükrözi. Az alapja a friss zöldségek, mint a káposzta, a sárgarépa és a hagyma, amelyek együtt főzve egy sűrű, tápláló állagot alkotnak. A recept titka azonb

Egy öt literes fazékban serpenyőt készítünk, amelyben olívaolajat melegítünk. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk a durvára vágott hagymát, az 1 cm vastag karikákra szeletelt répát és zellert. Ezt követően hozzáadjuk a késsel enyhén megtört, egész fokhagymagerezdeket, hogy még ízletesebbé varázsoljuk az ételt.

Amíg a hagyma puhul, a káposzta torzsáját eltávolítjuk, és aztán 4 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra vágjuk. Ezt a zöldséget hozzáadjuk a többihez, majd tovább pirítjuk a fazék tartalmát. Amikor a káposzta kissé összeesett, hozzáadjuk a passatát és a friss kakukkfűleveleket, majd a 2,5 cm-es kockákra vágott burgonyát is. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével, hogy egy ujjnyira ellepje a zöldségeket. Ezután gyöngyözve főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Leöntjük a konzerv bablevet, majd a babot a fazékba tesszük. További 5-10 percig főzzük, majd a fél szeletekre vágott kenyeret a levesbe nyomkodjuk, ügyelve arra, hogy a zöldségek alá kerüljön. Újabb 5-10 percig alacsony lángon főzzük, majd levesszük a tűzről, és 20 percig pihentetjük, hogy a kenyér jól magába szívja a nedvességet.

Melegen kínáljuk. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy újramelegítve, ahogy a neve is utal rá (ribollita = újra főzve), még ízletesebbé válik.

Related posts