Végre elérkezett a jó hír: ez a karácsonyi fogás idén nem emelkedett az árán!
Idén a természet is a szövetségesünkké vált, hiszen a stabil halállománynak köszönhetően az árak megmaradtak az eddigi szinten.
Az Index örömhírét osztjuk meg: az ünnepi asztalok egyik legkedveltebb étele, a hal, idén sem drágult a stabil állományának köszönhetően. A ponty és a szürkeharcsa ára szinte változatlan maradt a tavalyi évhez viszonyítva.
Ahogy a hírekben olvasható, az idei évben nem tapasztalhattunk olyan mértékű halpusztulást tavainkban és folyóinkban, ami a halhús árát jelentősen befolyásolta volna. Bár a takarmánygabonák ára emelkedett, ez a két legnépszerűbb halfaj esetében mégsem gyakorolt hatást az árakra.
Bár a halastavak gazdái a nyári kánikula miatt féltek attól, hogy kevesebb hal lesz az idén, úgy tűnik, nincs ok az aggodalomra. A halászok már elkezdték kiemelni a legkedveltebb fajtákat, többek között a pontyot és a szürkeharcsákat a halastavakból.
"A lehalászás végéhez közeledünk, és örömmel tapasztaljuk, hogy a számok kedvezőbb képet festenek, mint amit a brutális nyári hőség után előzetesen vártunk. Szerencsére sikerült elkerülnünk a tömeges halpusztulást. Most már bátran kijelenthetjük, hogy a következő időszakban sem csökken majd a halaink száma az előző évekhez képest" - nyilatkozta az ATV Híradónak Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság vezérigazgatója.
Egy friss kutatás szerint a magyar emberek többsége, egészen pontosan tízből kilencen, nem tudják elképzelni a karácsonyt hagyományos fogások nélkül. A klasszikus töltött káposzta és a rántott hús mellett a halételek is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen sokan készítenek rántott halat és halászlevet az ünnepi asztalra. Érdekes, hogy csupán minden ötödik honfitársunk ragaszkodik a jól megszokott ételekhez, míg a többség szívesen kísérletezik új, szokatlan ízekkel és különleges fogásokkal. Az ünnepi étkezésre átlagosan 2-5 ezer forintot költünk fejenként, ami jól mutatja az ünnep fontosságát és az ételek iránti elköteleződésünket.